luni, 9 mai 2011

Cum se hranesc crapii.


Cum se hranesc crapii.

Marea majoritate a pescarilor au văzut cum crapul gusta momelile, luându-le în gura lor si apoi scuipandu-le înapoi. Crapul este un peşte inteligent si are o memorie buna. Acesta stie ce este comestibil şi ce nu. Crapul poate testa conţinutul nutriţional al produselor date ca momeala, gustandu-le si determinand chiar daca acestea sunt expirate. Acesta poate respinge momeala, deoarece isi aminteste ca o anumită substanţă sau miros a fost însoţită de un cârlig.

Gusturile crapului in materie de hrana.

Carpii cresc rapid în zonele în care apa este calda si bogata in hrana. Ei pot ajunge la 0.9 kg într-un an şi continuă crească la această rată pe termen nelimitat. Crapii din Asia pot mânca până la 40% din greutatea corpului lor de zi cu zi. Crapii oglinda pot mânca greutatea lor în buruieni în fiecare zi. Acestea datorita temperaturilor ridicate ale apei.

Ca toate creaturile, crapii au cerinţe de zi cu zi nutriţionale pentru vitamine, minerale, proteine​​, aminoacizi, glucide, oleaginoase şi pentru fibre. Crapii pot mirosi aminoacizii emisi de diversi viermi, raci sau plante acvatice.

Extractele din scoici, din alge , praful de ficat si melasa (melasa - reziduu siropos de culoare brună , provenit de la extragerea zahărului din sfeclă sau din trestie de zahăr) conţin zaharoză şi aminoacizi, pe care crapul a învăţat le recunoască ca având o valoare nutritivă.

Unii pescari utilizeaza arahide. În timp ce arahidele conţin lipide, zaharuri si aminoacizi, acestea nu imită hrana naturala a crapului, asa ca pot fi periculoase in unele lacuri cu hrana din belsug.

Crapii au o mare diversificare a hranei gasind gustoase foarte multe produse. Ei iubesc boiliesurile, coaja de pâine, momelile din carne, porumbul, aromele de fructe (produse care conţin vitamina C), făina de peşte alb, făina de soia plina de grăsime, cazeina cheag, cânepa şi extractele din alge marine. Cele mai bune momeli sunt cele care emit fie natural mirosurile, fie conţin ingrediente care le imita. Crapul va mânca momeli cu diferite imitatii de arome. Cand boiliesurile nu reuşesc să ii atragă , porumbul artificial (imitatie foarte reusita a boabei de porumb, confectionata din cauciuc.) este alta cale de urmat .Zoom Carp Snacks au fost folosite cu succes de mulţi pescari. Acestea pot avea arome de miere, vanilie, căpşuni şi arome de ciocolata.

Momeli atractive pentru crapi

Pentru a explica de ce anumite momeli sunt atractive pentru crap, avem nevoie să înţelegem ceva despre sistemul său digestiv.

Gura contine celule sensibile din punct de vedere chimic care îi permit sa stabileasca daca alimentele sunt bune sau rele. Crapii au, de asemenea, papile gustative in interiorul gurii,de-a lungul marginilor înotatoarelor pectorale si pelviana, sub capul lor si pe toata lungimea corpului lor. Cand crapul aspira in gura o eventuala sursa de hrana, celulele senzitive din mucoasa, care identifica substantele chimice continute de aceasta, trimit la creier informatii care identifica daca este o sursa de hrana viabila sau nu. Daca raspunsul este afirmativ ,crapul continua sa se hraneasca, iar daca semnalul este negativ, lucrul aflat in gura este ejectat, putand duce chiar la plecarea pestelui din zona.

Mai toti pescarii au vazut un filmulet video cu un astfel de proces de hranire si isi dau seama ca acest proces se desfasoara foarte rapid. In functie de marimea exemplarelor, acestea pot absorbi elemente aflate la 15cm distanta de gura crapului si le pot elimina cu pana la 30cm de acesta, in functie de densitatea si greutatea acestora.

Elementele nealimentare sunt expulzate prin branhii iar elementele mai mari sunt scuipate afara. Aproximativ 97% din ceea ce inghite crapul este expulzat.

Odata intrata si identificata ca hrana viabila aceasta este sfaramata intre dinti faringieni (situati in faringe si aliniati pe trei randuri pe fiecare parte a gurii.) si partea superiara a gurii (“cerul gurii”), iar apoi este inghitita.

Conducta care transporta hrana pana la sacul intestin se numeste esofag.

Spre deosebire de multe alte animale, crapi nu au un stomac. Digestia ia loc in intestin, care este de două ori lungimea corpului său. Diferite enzime sunt secretate de pancreas de-a lungul intestinului. Tripsina şi chemotripsina sunt folosite pentru a descompune proteinele.

Sistemul digestiv al crapilor funcţionează cel mai bine în cazul în care acestas este capabil sa proceseze o aprovizionare constantă de hrana. Acesta este motivul pentru care crapi sunt în mod constant înrădăcinati în jurul unei zone cu hrana.

Pescari ar trebui să profite de acest lucru, hrănindu-i cu cantităţi mici de nada în mod regulat.

Crapii nu pot digera toate alimentele eficient. Ar putea mânca pâine şi porumb dulce, dar este dificil pentru ei să le digera. Fibre, în special iarba şi făina de lucerna, sunt importante, deoarece faciliteaza intestinului aderenta la hrana şi il păstraza în mişcare. Viermi, larve de insecte şi materii vegetale proaspete sunt doar parţial digerate şi servesc grosier la păstrarea intestinului activ şi sănătos. Crapii vor ingera, de asemenea, nămol şi alte resturi nedigerabile la vrac în dieta lor.

Bun. Acum ştim ce vor mânca crapii şi ceea ce vor respinge. Cel mai probabil acesta va fi un aliment usor de digerat aromatizat. DAR există excepţii de la fiecare regulă. Ce funcţionează intr-un singur loc la un moment dat al anului nu va funcţiona în mod necesar in alta locatie in timpul unui sezon diferit.

Pescari folosesc adesea produse usor de digerat ca ingrediente de momeală în timpul iernii.

Acest lucru se datorează faptului că, crapii nu se mişcă mult din cauza condiţiilor climaterice. În lunile de vară, atunci când peştii sunt mai activi, pescari ar trebui să folosească mai multe proteine ​​in momelile lor.

Crapii mai mari, cu toate acestea, necesita mai putine proteine.

Cantităţile diferite de nada pot fi elementare in capturarea crapilor, în funcţie de adâncimea apei.

În apa de 1m, un pescar trebuie să ia în considerare utilizarea de nade in cantitati si dimensiuni reduse.

In apă puţin adâncă ar putea fi folositi si cativa pumni de canepa sau ceva boiliesuri taiate.

Nadirea va fi bine facuta pe marginea adanciturilor cat sa cada si pe fundul lacului mare parte din ea, unde va fi carligul nostru. Crapul va simti aroma si va fi indrumat spre fundul baltii crescandu-ne sansele de capturare.

O adâncime medie de 6-8 metri este ideala pentru pescuitul de toamna - iarna. Nadirea se va face în mod regulat.

În timpul lunilor calde, crapii vor fi hraniti mai prudent. Ei vor mânca o cantitate mare de nada, dar majoritatea vor scăpa fără a fi capturati.

In cazul in care stati la pescuit mai multe zile ar fi bine sa nu momiti puternic la inceput. Pe unele lacuri crapii nu răspund bine la cantităţi mari de nada.

Dar daca cunoasteti lacul si ati decis sa naditi intens inca de la inceput, atunci asiguraţi-vă că nada dvs. conţine cantităţi suficiente de produse pe care crapul le iubeste.

Dacă utilizaţi pelete de cânepă, acestea ar trebui să se dizolvă uşor în aproximativ 10 minute. Peletele de calitate din cânepă vor conţine seminţe de cânepă întregi şi zdrobite, pe care crapul le iubeste. După 20-30 de minute, pelete ar trebui să fie dizolvate complet şi sa se creeze un spot de nada pe care crapul nu le poate ignora.

Daca sunteti pe o balta ex: Moara Vlasiei 2 si crapul nu reactioneaza la momeala dvs un motiv ar fi ca s-a obisnuit cu o alta momeala mai atragatoare utilizata majoritatea pescarilor in timp.

Nu aveti ce face va trebui sa va conformati cererii crapilor sau sa utilizati ceva mult mai atragator , dar partea aceasta este mai riscanta daca sunteti la un concurs spre exemplu si timpul va preseaza.

Acest articol poate fi folosit doar urmat in subsolul lui de linkul: topbalti.ro

Echipa www.topbalti.ro

Referinte stintifice pentru articol.

http://www.carp-fishing-tactics.com

http://www.pond-doctor.co.uk/index.htm

http://www.mainline-baits.com

joi, 5 mai 2011

Cupa Trabucco 2011 - Doripesco balta 4

Cupa Trabucco 2011 va avea loc in data de 13-14-15 mai 2011 Doripesco, balta nr.4

Regulament
:

Pista de concurs va fi impartita in 5 sectoare. Clasamentele partiale se vor face pe sectoare urmand ca in final clasamentul sa se faca in ordinea inversa punctajului obtinut prin insumarea punctajelor din cele doua manse. In caz de egalitate a punctajului , greutatea totala va face departajarea. Daca si in acest caz egalitatea se va mentine atunci se va lua in considerare mansa cea mai buna.

1. Plata taxei presupune acceptarea prezentului regulament.
2. Concurentii sunt obligati sa poarte tricoul si sapca, oferite de organizator pe tot parcursul concursului. De asemenea galeata Trabucco trebuie sa fie in stand.
3. Intrarea in standuri se face doar la orele stabilite (Primul semnal sonor)
4. In orele de pregatire nu este permisa nadirea
5. Nada este limitata la 17 litri, momeala vie la 2, 5 litri.
6. Nadirea grea este permisa doar dupa al doilea semnal sonor cinci minute inaintea inceperii manselor. Nadirea de intretinere din timpul manselor este libera.
7. La al patrulea semnal sonor incepe mansa. Pescarii pot pescui doar cu RUBEZIANA sau MATCH. Pestele trecut in standul vecin nu puncteaza!
8. Concurentii sunt obligati sa aiba juvelnic de minim 2,5 m, mincioc, scaun de competitie si rubeziana si match. Lungimea maxima admisa a rubezienei este de 13m iar minimul de 9m.
9. Al cincilea semnal sonor semnalizeaza pescarilor intrarea in ultimele cinci minute ale mansei.
10. La al saselea semnal sonor pescarii inceteaza pescuitul. Daca in momentul in care se semnalizeaza sfarsitul mansei pestele se afla in dril atunci pescarul mai are la dispozitie inca 10 minute in care il poate aduce la mal. Daca se depaseste si acest timp pestele va trebui eliberat.
11. Dupa incetarea pescuitului, concurentii isi pot strange lucrurile fara a umbla insa la juvelnic.
12. Este interzisa intrarea persoanelor neautorizate in standuri atat in perioadele de pregatire cat si pe parcursul manselor pana la cantarire. Cantarirea se va face simultan in toate sectoarele!
13. Antrenamentul oficial este obligatoriu. Neparticiparea la antrenamentul oficial atrage descalificarea concurentilor. Cantitatea minima de nada la antrenamentul oficial: 15 litri.
14. Orice incalcare a acestui regulament poate atrage descalificarea concurentului vinovat fara a i se inapoia taxa de participare. Concurentii care abandoneaza fara motiv (acordul organizatorului) dupa prima mansa precum si concurentii care nu vor participa la festivitatea de premiere vor fi exclusi de la editiile urmatoare.
Puncteaza doar urmatoarele specii de pesti: CRAP, CTEN, CARAS, PLATICA, BABUSCA, RAPITORI. NU PUNCTEAZA NOVACUL, SANGERUL SI OBLETELE.

Program
Vineri 13 mai
11.40 Sosirea si cazarea concurentilor

12.00 – 13.55 Intrarea in standuri si pregatirea
13.55 – 14.00 Nadirea grea
14.00 – 18.00 Antrenamentul oficial.
18.00 Incetarea pescuitului
19.30 Sedinta tehnica si tragerea ordinii de tragere la sorti

Sambata 14 mai
7.00 – Tragerea la sorti pentru Mansa I
8.30 – Intrarea in standuri si pregatirea – primul semnal
10.25 – Nadirea grea – al doilea semnal
10.30 – Mansa I – al treilea semnal
15.25 – Al patrulea semnal – Ultimele cinci minute
15.30 – Incetarea primei manse si iesirea din standuri
15.45 – 16.30 Cantarirea
19.00 Anuntarea rezultatelor primei manse

Duminica 15 mai
6.00 – Tragerea la sorti pentru Mansa a II-a
7.30 – Intrarea in standuri si pregatirea – primul semnal
9.25 – Nadirea grea – al doilea semnal
9.30 – Mansa a II-a – al treilea semnal
14.25 – Al patrulea semnal – Ultimele cinci minute
14.30 – Incetarea primei manse si iesirea din standuri
14.45 – 16.30 Cantarirea
17.30 – Premierea

Premierea si masa festiva vor avea loc la Restaurantul Doripesco. Insotitorii vor putea primi contra cost tichete pentru masa festiva.